19 Ocak 2009 Pazartesi

En Uzak Mesafe








Aileler kutsanabilmek için çocuklarını kurban ediyorlar.















Damat ve gelin daha önce birbirlerini hiç görmemişler. Bir Nepal töresi....






9 yaşında evlendirilen Marzia Bazmohamed televizyonu bozduğu için eşinden korkarak kendini yakmaya kalkışmış. Derin yanıklar içinde yaşam mücadelesi veriyor ve henüz 15 yaşında.











Roshan Kasem 8 yaşında... Yanında oturan 55 yaşındaki adamla nişanlandığını bilmiyor. Nişanlanmanın ne olduğunu bilecek yaşta değil ama çetin bir gelecek onu bekliyor .







Ailesine kaçmak isteyen karısını öldüresiye döven bu adamı haklı bulanların sayısı çok. bir yaşında nişanlandırılan ve 10 yaşında evlendirilen bu kadını ise kimse anlamak istemiyor.







Afganistan'da kadınlar intihar eden Rokhshana Rahimi için ağıt yakıyorlar.



Çocuk yaşta evlendirme geleneği Hıristiyanlar arasında da yaygın. 11 yaşındaki Destaye Amare Ortadoks kilisesinin rahibiyle evleniyor. Etyopya'da Ortadoks rahipler çocuk yaşta kızlarla evlenmek zorundalar.






Çocuk yaşta evlendirilen bu kızlar eşleri tarafından şiddete maruz kalıyorlar. Vucutları gelişme seyrini tamamlamadan hamile kaldıkları için sürekli sağlık sorunları yaşıyorlar










Bu kötü gelenek büyük trajedilerle sonlanabiliyor. Evliliğini bitirmek isteyen kadınlar çoğunlukla kadın tüccarlarının eline düşüyorlar ve fuhşa zorlanıyorlar.















Stephanie Sinclair... 1973 doğumlu Fotoğraf sanatçısı bu insanlık dramını dile getirdiği Fotoğraf dizisiyle FreeLens ödülünü aldı.








VE ŞU ANDA 14 YAŞINDA EVLİLİĞE ONAY VEREN YASA TASARISI MECLİSTEN GEÇİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR(daha sonra 8 yaşına düşmeyeceğini kim garanti edebilir?)

En uzak mesafe ne Afrika'dır.

Ne Çin, Ne Hindistan,

Ne seyyareler,

Ne de yıldızlar, geceleri ışıldayan…

En uzak mesafe iki kafa arasındaki mesafedir..

Birbirini anlamayan..

Can Yücel

2 yorum:

Huzur Moda dedi ki...

kesinlikle çok duyarlı bir konuya değinmişsin ayfer abla kutluyorum seni insanlık dışı şeyler bunlar biz bunlarda beyhaber yaşıyoruz ki dünyanın başka geleneklerinde neler var .

Cocukla Cocuk dedi ki...

geçenlerde doguda bir kızın 8 bin ytl karşılığı bir adamla kuma olarak evlendirildiğini duydum. türkiyede de çok bunlar ne yazıkki çok üzücü